Колишні курці
незабаром гладшають - у середньому на сім кілограмів. Про причини цього
феномену вчені довго сперечалися. Нові дослідження довели: справа не в
"компенсаційному" шоколаді та морозиві.
"Кинути палити - завиграшки. Я вже сто
разів це робив", - такий іронічний висновок приписують Марку Твену. Чимало
курців кажуть, що охоче кинули б палити, але не можуть. Одна з причин цього -
страх набрати вагу. Страх не безпідставний: близько 80 відсотків тих, хто
позбувся шкідливої звички, пізніше гладшають у середньому на сім кілограмів. Це
справді багато. А ще гірше - не залежить від того, скільки
"компенсаційного" шоколаду схрумає колишній курець. Науково доведено,
що навіть ті, хто після кидання шкідливої звички їли так само або навіть менше,
теж урешті-решт гладшали.
Причина - у
кишечнику
Із кількістю калорій ці процеси не пов'язані,
хочуть довести швейцарські науковці. На їхню думку, причина криється у змінах
кишечної мікрофлори. У новому дослідженні брали участь курці, ті, хто щойно
кинув палити, а також люди, які не палять. Учені університетського шпиталю в
Цюриху дев'ять тижнів аналізували кал піддослідних і дійшли висновку, що в той
час як мікрофлора курців та тих, хто не палить, залишалася незмінною,
мікрофлора тих, хто покинув паління, різко змінювалася. У ній раптово починали
домінувати бактерії, які утворюються в кишечній мікрофлорі людей, які
страждають на ожиріння.
Тому учасники
дослідження, які кинули палити, починали набирати вагу. При цьому вони їли та
пили зовсім не більше, ніж раніше, запевнив керівник дослідження Ґергард Роглер
у розмові з DW. "Існування цієї нової мікрофлори ми могли спостерігати
шість місяців, але як довго вона залишається в такому стані, ми ще не знаємо,
як і того, чи можна цей процес повернути назад", - розповів він.
Старанні
бактерії
Деякі види бактерій, що "мешкають" у
кишечнику, здатні особливо ефективно переробляти енергію від прийняття їжі та
наповнювати жирові клітини. На жаль, така "старанність" бактерій і
призводить до того, що живіт та сідниці збільшуються. Дослідники американського
медичного центру Седарс-Синай у Лос-Анджелесі з'ясували, що особливості
кишечної мікрофлори упливають на те, чи схильна людина до повноти. Нині вчені
хочуть дізнатися, як можна скорочувати в кишечнику кількість бактерій, що
призводять до набирання зайвої ваги.
Немає коментарів:
Дописати коментар