Осінь -
найбільш вітамінний час у році, а вересень - один з останніх врожайних місяців
у році.
І цим, без жодних сумнівів, обов'язково
необхідно скористатися.
Від сезонних вітамінних продуктів ломляться
всі прилавки, а ціни на овочі та фрукти падають.
Дієтологи визначають як найкорисніші сезонні
насамперед: гриби, горіхи, гарбуз, виноград.
1. Обліпиха
За кількістю вітаміну А обліпиха залишає
далеко позаду навіть моркву. Так що тим, хто хоче зберегти зір гострим, не
варто обходити терпкі ягідки своєю увагою. У обліписі багато вітамінів групи В
і корисного для серця і судин вітаміну К, крім того, вона містить фітонциди -
свого роду натуральні антибіотики, які допомагають при запальних захворюваннях
і застуді. Корисна обліпиха і тим, хто нічим не хворіє, а просто хоче якомога
довше залишатися молодим. В її ягодах повнісінько вітаміну Е - головного
антиоксиданту, який рятує від передчасних зморшок і серцевих хвороб.
2. Калина
Визнаний авторитет у боротьбі з застудою -
калина - з'являється у вересні і висить на гілках до кінця жовтня. Гіркуваті
ягоди калини містять багато вітаміну С, а також вітаміну Р, необхідного для
того, щоб організм повністю засвоїв аскорбінову кислоту. Завдяки цьому калину
часто використовують для лікування застуди, а також в якості профілактичного
засобу в розпал епідемії грипу та ГРЗ. Велика кількість вітаміну К робить ягоди
калини незамінними помічниками серцю і судинам.
3. Гриби
У вересні традиційно збирають березовик ,
пізні сироїжки та осінні опеньки. І не забувай найважливіше правило грибника:
не знаєш, що за гриб - не бери! Зберігати свіжі гриби в холодильнику можна не
більше двох-трьох діб. В іншому випадку їх варто заморозити або посушити
4. Гарбуз
У ньому міститься дуже рідкісний вітамін Т,
який впливає на обмін речовин. Гарбуз допомагає загоювати рани та опіки, тому
що містить багато вітаміну А, поліпшує роботу шлунково - кишкового тракту.
Містить багато необхідних людині мінералів - залізо, мідь, магній, марганець і
фосфор, а також амінокислоти ( аргінін, глутамінової кислоти, цинк, кальцій,
калій, фолієву кислоту, селен і ніацин).
5. Слива
C дитинства знайомий аромат пирогів зі сливами
притягує і нагадує, що настав сезон цих фруктів . Сині, фіолетові, зеленувато -
жовтуваті і червонуваті плоди дозрівають в залежності від сорту з початку липня
до кінця жовтня. Звичайно, найсмачніші саме свіжі сливи. Їх фруктові кислоти
впливають на слиновиділення і виділення шлункового соку, вони збуджують апетит
і покращують травлення. Якщо сливи недостатньо солодкі, можна їх злегка
присипати цукром і дочекатися виділення соку. Цей фрукт чудово почувається в
фруктових салатах, в мюслі або в якості свіжої начинки для млинців. Сливи -
традиційна начинка для сезонних пирогів, перед казковим ароматом яких ніхто не
може встояти!
6. Ліщина або
фундук
Найделікатніший кондитерський горіх збирають
якраз у вересні. Його можна їсти сирим, прямо з кущів - і це дуже корисно ,
оскільки саме в свіжих горіхах містяться всі необхідні для молодості і краси
шкіри омега - кислоти, та інші, корисні вже для головного мозку, речовини. А
якщо їх висушити прямо в шкаралупі і зберігати в темному прохолодному місці, то
вони збережуть свої корисні властивості до нового року, а то й довше.
7. Виноград
Найбільш виноградний місяць - це вересень,
коли збирання врожаю самих стиглих грон в самому розпалі. Ароматні мускатні,
солодкі дамські пальчики, ліловий Кардинал і синяво - чорний Чорний смарагд ...
Свіжі, духмяні виноградинки - широке поле для кулінарних експериментів. Головне
- використовувати добірні, стиглі, неушкоджені ягоди, тоді й результат буде
відмінним.
Немає коментарів:
Дописати коментар